dinsdag, april 07, 2009

De volgende Vlaamse Regering moet de planlast en de betuttelende regelgeving voor de gemeenten drastisch verminderen

De directeur van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) klaagt de overbelasting van de gemeenten terecht aan. De Vlaamse overheid blijft de gemeenten bestoken met allerlei decreten, regels en verplichtingen dat het haast onwerkbaar wordt.

Voor alles moeten we plannen, documenten, motiveringen, strategische doelstellingen en wat nog allemaal maken. De gemeente Bierbeek is niet tegen een visieontwikkeling en planning, maar te veel is te veel. Het wordt absurd en waanzinnig. De vele verplichtingen ons opgelegd door de Vlaamse overheid leveren al lang geen bijdrage meer aan een efficiƫnt en degelijk bestuur. Integendeel.

Om alles gebolwerkt te krijgen schakelen we meer en meer externe studiebureaus in om die verplichte plannen en nota's op te stellen. Idioot. Op die manier geven we binnenkort alleen nog geld uit aan het maken van plannen en blijft er niets over om ze uit te voeren.

Niettegenstaande er veel burgemeesters in het Vlaamse Parlement zitten heeft de Vlaamse overheid niet veel vertrouwen in de gemeenten en wil ze alles blijven controleren en opleggen.

De Vlaamse overheid wordt stilaan voor de gemeente een prototype van de ergste schoonmoeder. Ze maakt ons het besturen soms onmogelijk.

Ik geef graag toe dat in de voorbije jaren de Vlaamse overheid de gemeenten in heel wat dossiers financieel heeft gesteund, maar de planlast is buiten proporties gestegen.

Het is genoeg geweest. De volgende regering moet dringend werk maken van de afbouw van al die overbodige bijkomende regels en veel meer vertrouwen hebben in de plaatselijke bestuurders.