dinsdag, februari 24, 2009

CRISISSEN ZIJN UITDAGINGEN VOOR DE GEMEENTE

Ook de lokale besturen worden geconfronteerd met de gevolgen van de financiƫle crisis.
De kans is klein dat Dexia voor 2008 en 2009 een dividend uitkeert, gewoon omdat er wellicht geen winst zal zijn. Door de economische crisis zullen de gemeenten hun inkomsten uit de personenbelasting vanaf 2010 en 2011 zien terugvallen. De stagnerende economie zal ook een afname van de normale groei van het volume van kadastraal inkomens betekenen. Meer werkloosheid betekent ook meer uitgaven voor het OCMW. De financiering van de pensioenen van het gemeentepersoneel zal in de komende jaren handenvol geld kosten. We mogen verwachten dat allerlei subsidies voor gemeenten en OCMW's in vraag gesteld, teruggeschroefd of gewoon afgeschaft worden.

Allerlei crisissen zorgen voor evenveel uitdagingen. Ze appelleren aan de creativiteit, want vele evidentie vallen weg. Als lokale overheid is het nu juist onze morele plicht om te blijven investeren. Nieuwe investeringen versterken de economie. Schepen Johan Vanhulst heeft aan de gemeenteraad een evenwichtig en doordacht budget 2009 voorgelegd. De belastingen blijven laag en we zitten met onze tarieven beduidend lager dan het gemiddelde in Vlaanderen.

Omdat in deze tijden ook enige voorzichtigheid is aangewezen, zijn we als bestuursploeg niet ingegaan op het voorstel van de Open Vld om de belastingen te verlagen. Hun voorstel is ook niet onderbouwd door enige visie op langere termijn en enkel ingegeven door plat opportunisme.
Het wordt nog erger als ze het echt menen. Dan is hun voorstel onverantwoord kortzichtig en leveren ze meteen het bewijs dat ze duidelijk niet in staat zijn om te besturen.

Geen opmerkingen: