vrijdag, november 06, 2009

Motie tegen de bescherming van Sint-Kamillus unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad

In aanwezigheid van een grote delegatie van Sint-Kamillus werd gisteren een motie tegen de blinde bescherming als monument van de gehele site Sint-Kamillus door de gemeenteraad unaniem goedgekeurd.

Het is mijn overtuiging dat we met alle middelen deze klassering moeten tegen houden. Na vier jaar intens overleg en het opmaken van een haalbaarheidsstudie werd er in 2006 een compromis bereikt met alle betrokken agentschappen van de Vlaamse overheid. Er werd gekozen voor een evenwichtige tussenoplossing: wegens zijn cultuurhistorische waarde zou het hart van de site in zijn oorspronkelijke toestand bewaard blijven, twee verouderde paviljoenen konden worden afgebroken en vervangen door een nieuwbouw met daarnaast de mogelijkheid tot belangrijke verbouwingen van een aantal andere gebouwen.

Er loopt momenteel een aanvraag voor een stedenbouwkundig attest om een gebouw te mogen afbreken, die volledig kadert in de gemaakte afspraak, en waartegen agentschap Onroerend Erfgoed zich nu verzet.

De verrassing en ontsteltenis was dan ook groot toen onlangs bleek dat de betrokken dienst in alle stilte, zonder enig overleg, bij hoogdringendheid de gehele site op een lijst ter bescherming had geplaatst. En meteen daardoor zichzelf de macht gegeven heeft om in hun eentje op basis van een cultuurhistorische invalshoek te beslissen wat kan of niet kan met de gebouwen van Sint-Kamillus. Alsof stenen belangrijker zijn dan kwalitatieve patiƫntenzorg.

Tijdens de gemeenteraad heeft een afgevaardige van het personeel van Sint-Kamillus prachtig hun vrees voor de toekomst van Sint-Kamillus verwoord. Met onze motie sluiten wij ons honderd procent aan bij deze bekommernis en vragen wij aan de bevoegde minister het beschermingsbesluit niet te nemen in zijn huidig voorstel. De situatie is zeer ernstig en een bescherming zou wel eens het einde van Sint-Kamillus kunnen inleiden.

De gemeente zal een onderhoud vragen met minister Geert Bourgeois of nog beter de minister uitnodigen voor een plaatsbezoek. Wij willen opnieuw met alle betrokken partijen rond tafel zitten. Een beetje respect a.u.b. Of moeten wij ook een referendum organiseren.