donderdag, maart 04, 2010

Over de gemeenteraad van donderdag 4 maart

Op de aganda van de gemeenteraad van 4 maart staan 14 punten. Het een al belangrijker dan het andere.

Het allerbelangrijkste agendapunt is het budget 2010, de financieel meerjarenplan en beleidsnota. De schepen van financiën Johan Vanhulst schrijft als conclusie in zijn beleidsnota dat in 2010 het gemeentebestuur verder wil werken aan de realisatie van het beleidsplan 2007-2012. De nodige financiële middelen zijn voorzien voor de realisatie van heel wat ambitieuze doelstellingen, niet enkel in 2010 maar tot en met het jaar 2014, en dit dank zij een realistische meerjarenplanning. Belangrijk hierbij is dat wij ons ambitieuze plannen willen waarmaken zonder belastingsverhoging. Met onze twee belangrijkste belastingen blijven we zelfs onder
het Vlaams gemiddelde. De personenbelasting bedraagt in Bierbeek 7% (Vlaams gemiddelde 7,17%) en de onroerende voorheffing 1100 opcentiemen (Vlaams gemiddelde 1333). Daarnaast is het belangrijk te weten dat 92% van onze inkomsten komt van deze twee belastingen. Dit betekent dat we dus weinig andere kleine belastingen heffen in vergelijking met de meeste andere gemeenten.

Tussen de Heerbaan en Pakeshof komt er een nieuw woonproject van 12 woongelegenheden. De gemeenteraad moet zich uitspreken over het wegentracé (toegangsweg parkings en fietspad) , bijgevoegd bestek en latere opname in het openbaar domein.

Met de Vlaamse overheid maken we een overeenkomst voor het aanleggen van veilige fietspaden langs de Tiensesteenweg tussen de beek in Lovenjoel en de grens met Boutersem.

Het definitief ontwerp met aangepaste raming van de verkeersveiligheidswerken op de Tiensesteenweg in Korbeek-Lo ter hoogte van de Sint-Pietersschool staat ook op de agenda.
Zo kan het dossier eindelijk worden aanbesteed en nog dit jaar worden uitgevoerd.

Omwille van plaatsgebrek is het noodzakelijk de centrale school t' Klavertje Bierbeek uit te breiden met vier klassen. We gaan maximale subsidie aanvragen. Schepen van onderwijs Lieve Ver Poorten en schepen van openbare werken hebben al heel wat voorbereidend werk geleverd.

Ons subsidiereglement van 06.12.2001 betreffende het gebruik van zonne-energie wordt per 1 mei 2010 afgeschaft. We hebben als gemeente jaren het gebruik van zonne-energie financieel gestimuleerd. In 2009 hebben we voor 45.625 euro toegekend. Voor 2010 hebben we reeds aanvragen liggen voor 23.750 euro. Onze afschaffing wordt ruimschoots gecompenseerd door de forse prijsdaling van de installatie. Meteen komt er eventueel financiële ruimte om andere energiebesparingsmaatregelen te steunen.