zaterdag, oktober 03, 2009

In de toekomst krijgt Bierbeek drinkwater dat gedeeltelijk wordt onthard

Op het industrieterrein van Haasrode gingen in augustus 2009 de bouwerken van start voor een nieuw waterproductiecentrum. Het zal het grondwater behandelen van de bestaande winningen van Huiskens (Korbeek-Lo), Abdij en Cadol (allebei Herverlee) in een hoogtechnologische productie-installatie. Deze zal een antwoord bieden op mogelijke bedreigingen zoals pesticiden en vluchtige organische stoffen.

Tegelijkertijd wordt het water gedeeltelijk onthard. Zodra de nieuwe installatie in dienst is (voorjaar 2012), zal het grootste gedeelte van Bierbeek (Korbeek-Lo, Lovenjoel en Bierbeek) water krijgen met een hardheid van 15 Franse graden. Momenteel schommelt de waterhardheid rond de 30-35 Franse graden.

Hard water is gezond drinkwater, maar zorgt wel voor comfortproblemen: de kalk in het water zorgt voor afzetting op warmwatertoestellen, kranen en douchekoppen. Hoe zachter het water, hoe minder kalkafzetting. En hoe minder kalkafzetting, hoe minder wij allerlei toestellen en kranen moeten reinigen en hoe langer de levensduur van de toestellen. M.a.w. zacht water is goed voor mens en milieu.

Dit project is een proefproject voor Vlaams-Brabant. Onze deelgemeente Opvelp wordt bevoorraad door een andere waterwinning die pas later zal worden behandeld.