dinsdag, september 08, 2009

Open monumentendag: Bierbeek zorggemeente bij uitstek

Op zondag 13 september 2009 vindt de eenentwintigste editie van Open Monumentendag plaats. Dit jaar focust het grootste eendaagse cultuurevenement in Vlaanderen op het archeologisch,bouwkundige en landschappelijk erfgoed dat het welzijn van de mens centraal stelt: zorg voor het welzijn weerspiegeld in specifieke zorggebouwen en in parken vol gezonde lucht.

Met een thema als zorg moest de gemeente Bierbeek wel deelnemen. Bierbeek een zorggemeente bij uitstek. Met de instellingen Sint-Kamillus, Ave Regina en het voormalig Salve Mater is een kleine gemeente als Bierbeek groot in zorg.

Zondag 13 september kan men vanaf 10u tot 17u terecht op de drie sites. Elk met een specifiek programma en elke site met zijn specifieke problemen om in de toekomst het erfgoed te kunnen bewaren. Zorg en bescherming van erfgoed is meestal geen simpel verhaal. Er zal moeten blijven gezocht worden naar een gezond en realistisch evenwicht tussen het efficiƫnt runnen van een moderne zorginstelling en het beschermen van het waardevol erfgoed. Daartoe zullen alle betrokken actoren moeten blijven dialogeren. Dictaten en fundamentalistische opstellingen zijn hier uit den boze.

Sint-Kamillus en Ave Regina moeten hun boeiend zorgverleden kunnen combineren met hedendaagse zorg. In Salve Mater moet het reconversieproject alle kans krijgen als we willen dat het historisch kasteelpark in al zijn glorie wordt hersteld. Zonder meer een boeiende discussie.

Afspraak op zondag 13 september om het allemaal van dichtbij te bekijken, te beleven en te voelen. Zorg dat u erbij bent!

Meer info: www.kamillus.be - www.averegina.be - www.virix.be of cbc@deborre.be